Mikä on meille tärkeää runouden julkaisemisessa?

Aina välillä meiltä kysytään, kuinka Puru-kollektiivi valitsee ja julkaisee teoksiaan. Avaan vähän kollektiivin toimintaa sekä ennen että jälkeen teoksen julkaisemisen.

Yhteisöllisyys näkyy toimintamme jokaisessa käänteessä. Runoilijaa ei jätetä tekstinsä kanssa yksin vaan työyhteisö tarjoaa vertaistukea kirjoittamisen ja julkaisemisen eri vaiheissa. Meille esimerkiksi jokaisen runoteoksen huolellinen kustannustoimittaminen on osa runoilijan oikeusturvaa: on tärkeää, että kirjailija saa paneutunutta, runouteen erikoistunutta ja ammattitaitoista palautetta ennen teoksen ilmestymistä. Ammattitaitoinen kustannustoimittaja on sekä runoilijalle että runonjulkaisijalle elintärkeä kumppani ja työtoveri!

Suhtaudumme teoksiimme intohimolla. Se näkyy kaikissa työskentelymme vaiheissa. Olemme pieni toimija, joten emme keskity julkaisujen määrään vaan laatuun. Ja koska teemme yhdessä töitä teosten toimittamisen ja myöhemmin mm. markkinoinnin eteen, on tärkeää, että jokainen työyhteisössä suhtautuu jokaiseen julkaisuun samalla innolla. Tämä vaikuttaa tietysti myös julkaistavien teosten valintaan.

Pitkäikäisyys ja kestävyys ovat Purulle tärkeitä arvoja. Pidennämme kirjojen elinkaarta aloittaen elinkaariajattelun jo ennen teoksen ilmestymistä. Laadukas ja teokselle sopiva muoto takaa sen, että lukija tarttuu teokseen mielellään. Olemme ennakkoluulottomia ja kokeilevia sekä julkaisujemme sisältöjen että niiden ilmiasujen suhteen.

Ja kun teos löytää taittajan ammattitaidolla lopullisen muotonsa, sille suunnitellaan kokonainen elämä. Missä ja kenelle teoksen soisi näkyvän? Onko erityisiä paikkoja ja yhteisöjä, joille se olisi merkityksellinen? Kirjan elinkaari ei meillä ole muutama kuukausi, vaan keskitymme teoksiimme pitkään. Miten kirjan kanssa eletään ensimmäinen vuosi, mitä tapahtuu toisena vuonna? Haluaako kirjailija esimerkiksi lahjoittaa teostaan yhteisöille, joilla ei muuten ehkä olisi pääsyä sen ääreen?

Ajatus hitaudesta sopii runouteen niin ennen kuin jälkeen sen julkaisemisen. Teosta ei ole kiire saada ulos, vaan sen kanssa eletään läpi sen luonnollisen kirjoittamiskaaren. Joskus aikaa kuluu enemmän, joskus vähemmän, mutta on tärkeää uskaltaa odottaa, että teos oikeasti valmistuu.

Julkaisemisen jälkeen teos voi löytää yleisöjään vuosienkin kuluttua. Siksi emme unohda julkaisujamme, vaan pidämme niitä esillä pitkään. Teokset sekä vaativat että ansaitsevat julkaisijaltaan aikaa.

Puru-kollektiivi on runon puolella. Teos kerrallaan.

Raisa/Puru-kollektiivi