Raisa Jäntti: Grand plié

15,00

Raisa Jäntti
Grand plié
106 s.
210 x 210 mm
Kansi: Martin M. Lipka
Taitto: Mirkka Mattheiszen
Liimasidottu, pehmeäkantinen
978-952-93-9890-4
Ilmestynyt 2018; lisäpainos 2022.

Osasto:

Kuvaus

Me rakastamme lonkkiamme
sitä miten ne naksahtavat ensimmäisessä grand +plié+ssä

Raisa Jäntin toinen runokokoelma vie lukijansa tanssisaliin, peilien ääreen, loputtomaan toistoon. Grand plié sai Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnon keväällä 2019.

Olemme 18 ja asumme homeenhajuisessa puutalossa, nukumme natisevilla lavereilla,
availemme tyhjää jääkaappia vuorotellen ja yöllä,
emme pyydä mitään anteeksi kunhan ruumis tottelee mieltä, ja kun ei tottele,
pyydämme kaikkea,
me näytämme tanssijoilta. Meidät mitataan – – punnitaan. Meillä on tibian torsio.

Arvioita

”Niin syntyi järisyttävän hyvä ja tärkeä teos. Kaikkien baletin, voimistelun ja minkä tahansa lasten intohimoisen harrastuksen piirissä elävän isän, äidin, valmentajan, mummon, papan, opettajan ja ihmisen pitää lukea tämä kirja. Kirja on monella tavalla järkyttävää luettavaa: ainainen nälkä, orastava anoreksia, ahmiminen, kipu, veriset tossut, irtoavat kynnet, kylmyys ja väsymys, luvatta kasvavat rinnat, vastahakoiset lonkat, virheitä etsivät opettajat – ja alati vaaniva peili, joka ei armoa anna.” ”Juuri tällaisia kirjoja maailma tarvitsee.” 
Matti Kuusela, Aamulehti 19.2.2018

”Jäntti pääsee aiheeseensa harvinaisen syvälle, ja havainnot esimerkiksi kivun sietämisen, myötätunnon ja itsetunnon välisestä suhteesta säteilevät kauas tanssimaailman rajojen yli: Emme tunne empatiaa: jos kehen tahansa sattuu, se on sama kuin sattuisi / meihin itseemme, / eikä se että sattuu meihin itseemme / ole yhtään mitään.”
Vesa Rantama, Keskisuomalainen 5.3.2018

”Vaatii lukijalta paljon hyväksyä tällaiset kokonaisvaltaiset kivun ja toivottomuuden asetukset. Silti runot onnistuvat kysymään niin suuren perimmäisen kysymyksen vapaudesta, että ne pysyvät ajatuksissa pitkään.” 
Virpi Alanen, Parnasso 2/2018

”Tunnit ovat toistoa toiston perään. Kurinalaisuutta. Ja vielä kerran toistoa.” ”Mutta Jäntti tuoreuttaa toiston kätkemällä sen kokoelman rakenteeseen. Se ei jankuta, vaan onnistuu luomaan toiston kautta melkein kivuliaan lukukokemuksen. Se tuntuu kropassa vaikka on vain kauniisti taitettuja sanoja paperilla.”
Jussi Tossavainen, Helsingin Sanomat 9.5.2018

”Runot tulevat likelle. Niissä asemoidutaan esityksen katsojan sijasta itsensä likoon laittavan tanssijan kulmaan. ” ”Baletti ei Grand pliéssä ole painovoimalle kepeästi naureskelevaa korkeaa kulttuuria vaan väkivaltaista ja mieletöntä viattomuuden suttaamista.”
Karissa Kettu: Tuli & Savu 29.8.2018

”Esikoisteoskilpailu Runo-Kaarinan vuonna 2015 voittanut Raisa Jäntin Läpilyöntikipu hahmottui kotimaisessa viitekehyksessä poikkeuksellisen verevänä, erityisesti fyysistä kipua lukuisin eri tavoin sanallistavana runokokoelmana. Jäntin tuore teos Grand plié jatkaa temaattisesti samoilla linjoilla, mutta ilmaisun aihetason viitekehys on viritetty esikoista tiukemmalle.” ”Jäntin runoelma tasapainoilee esimerkillisesti yhtäältä suorasanaisen konkreettisen ja toisaalta metaforisempia asentoja ottavan runoilmaisun välimaastossa.”
Miikka Laihinen, Turun Sanomat 16.6.2018

”Runoilija, taidekriitikko Raisa Jäntin edellinen teos, hieno Grand Pliée (2018) sijoittui nuorten balettiharrastajien armottoman tuntuiseen maailmaan, jossa kehoa opetetaan systemaattisesti tekemään jotain sille mahdotonta. Kyseessä on hyvä porttikirja nykyrunouteen, vahvasti samaistuttava ja aihelähtöinen, mutta keinoiltaan kekseliäs ja antoisa myös tanssitaidottomalle.”
Vesa Rantama, Helsingin Sanomat 21.2.2020

Toimitusehdot ja henkilötietojen käsittely

VERKKOKAUPAN TILAUSEHDOT / PURU-KOLLEKTIIVI
Kun tilaat teoksen Puru-kollektiivin verkkokaupasta, saat sähköpostiisi tilausvahvistuksen. Tilaamasi tuotteet toimitetaan sinulle kirjeenä tai pakettina – Ärrä-pakettina tai Postin tai Matkahuollon kautta. Normaali toimitusaika on 4-6 arkipäivää. Kullakin kertatilauksella on kotimaahan kiinteä 4,00 € toimituskulu.
Saat tilauksen mukana laskun 14 vrk maksuajalle. Jos tilauksesi sisältää arvonlisäverollisia tuotteita, laskussa on alv-erittely.
Puru-kollektiivin teoksilla on useita eri laskuttajia:
Raisa Jäntin teokset laskuttaa y-tunnus 2935888-2
Mirkka Mattheiszenin teokset laskuttaa y-tunnus 2242298-4
Ilkka Tahvanaisen teoksen tilattuasi saat maksutiedot yksityishenkilöltä Ilkka Tahvanainen.
ENNAKKOTILAUS
Joskus teokset ovat ennakkotilattavissa jo ennen niiden ilmestymistä. Ennakkotilaamalla varmistat oman kappaleesi saamisen kustakin painoksesta. Usein ennakkotilaajalle on etuhinta, jonka näet verkkokaupassa ko. tuotteen kohdalla. Ennakkotilattujen kirjojen postitus aloitetaan heti niiden saavuttua painosta.
Lähetyksen mukana saat laskun / maksutiedot 14 vrk maksuajalla. Jos tilauksesi sisältää arvonlisäverollisia tuotteita, laskussa on alv-erittely.
PALAUTUKSET>
Kaikilla verkosta ostetuilla tuotteilla on kuluttajasuojalain mukainen 14 päivän palautusoikeus. Vastaat itse palautuksen kuluista. Palautusosoitteen saat ilmoittamalla palautuksen tiedot sähköpostiin puru@purukollektiivi.fi Korvaamme sinulle palautuksesta aiheutuneet kulut ainoastaan silloin jos tuote on ollut ostettaessa viallinen.
HENKILÖTIETOJEN KÄSITTELY
Puru-kollektiivi käsittelee henkilötietoja ainoastaan tilausten yhteydessä. Puru-kollektiivi ei käytä eikä säilytä henkilötietoja tilauksen maksamisen jälkeen. Verkkokaupan alustana toimii woocommerce.com
Puru-kollektiivi ei käytä, kerää eikä säilytä henkilötietoja markkinointiin, markkinointiviestintään tai liiketoiminnan kehittämiseen eikä niitä luovuteta tässä dokumentissa mainittujen henkilöiden lisäksi kolmansille osapuolille.
RIITATILANTEET
Jos mahdollista erimielisyyttä ei saada ratkaistuksi osapuolten välisillä neuvotteluilla, kuluttajan tulee olla yhteydessä maistraattien kuluttajaneuvontaan (www.kuluttajaneuvonta.fi) ja saattaa tämän jälkeen asian kuluttajariitalautakunnan (www.kuluttajariita.fi) ratkaistavaksi.