Raisa Jäntti: Kolme

Ale!

27,00 24,00

Raisa Jäntti:
Kolme | Opaskierros
Kolme | Pohjapiirros
Kolme | Labyrintti
44 s., yht 132 s.
155 x 225 mm x 3 kpl
Taitto: Mirkka Mattheiszen
Liimasidottu, pehmeäkantinen
ISBN 978-952-69097-4-5
ISBN 978-952-69097-5-2
ISBN 978-952-69097-3-8
Ilm. 2020

Osasto:

Kuvaus

Kolme | Labyrintti
Kolme | Opaskierros
Kolme | Pohjapiirros

Koe-eläiminä käytetään usein hiiriä, ne pudotetaan aluesokkeloon ja monitilaiseen sokkeloon, ne työnnetään umpikujasokkeloon. Ne nuuhkivat tiedettä.

Raisa Jäntin kolmas runoteos Kolme tutkii tilaa ihmisen sisäpuolen ja äärettömän avaruuden mittakaavoilla. Se kysyy, miten elää sekä oman ruumiin että planeetan rajallisuuden kanssa. Edes avaruudessa ei ole tyhjää tilaa: alukset ja asemat ovat ahtaita luolastoja, joissa ei ole mitään ylimääräistä.

Sen ei tarvitse olla verho joka liikahtaa
se voi olla mikä tahansa toinen elävä.

Osat ilmestyivät samanaikaisesti. Kirjojen väliin punoutuu kielen ja viittausten verkosto, joka kuljettaa lukijan osien läpi. Järjestys on vapaasti valittavissa.

Lattia on reikäistä metallia, seinät laulavat kuin valaat.

 

Arvioita

”runoista on hiottu proosamainen kertomusaines ja jätetty ydin, kirkas ja totunnaiset käsitykset kyseenalaistava havainto. Enimmäkseen sivujen vasempaan yläreunaan sijoittuvat säkeet hahmottuvat kauniisti paperin valkoista vasten ja käyttävät tyhjää tilaa hyväkseen taiten.” ”Kolmen osat Pohjapiirros, Labyrintti ja Opaskierros eivät ole variaatioita samasta teemasta, vaan kerrostuvat hienosti toistensa päälle.”
Vesa Rantama, Helsingin Sanomat 21.2.2020

”Raisa Jäntin kolmesta vihkosta koostuva teos törmäyttää luonnontieteellisen diskurssin ja henkeäsalpaavan kielen virtuoottisella tavalla.” ”Monimerkityksinen Kolme on kaikkinensa ansiokasta nykyrunoutta, jossa taitavasti rakennettu kuvasto ja hillittyydessään omaleimaisen upea kieli synnyttävät paljon pureksimista kestävän kokonaisuuden.”
Reeta Holopainen, Nuori Voima 2/2020

Kolme on kunnianhimoinen ja haastava mutta taiten tehty. Siksi se ei tyrki luotaan vaan kiinnittää ajatuskulkuihinsa poikkeuksellisen vaikuttavasti.”
Siru Kainulainen, Turun Sanomat 24.9.2020